fredag 19 februari 2010

Löser höjd skatt alla problem?

Igår hade vi landstingsfullmäktige. Temat för dagen var "Hur ska det vara att vara äldre i Östergötland 2020". Sossarna passade på att lägga en motion om vad man vill satsa på för de äldre. Mycket behjärtansvärda saker, helt klart. Men slutklämmen var den samma som vi hört nu under snart ett år, det vill säga att allt ska lösas med en skattehöjning.

Exakt hur stor skattehöjning sossarna har tänkt sig för landstinget vill man inte tala om ännu, men det verkar vara en hel del som ska lösas med alla nya pengar som man ser framför sig.

Vi moderater och de övriga partierna i landstingsmajoriteten tror inte att höjd skatt är lösningen på problemen. Vi har sett det på andra håll i landet där man höjt skatten, men problemet är att det ofta leder till att signalerna ut i verksamheten är att det finns hur mycket nya pengar som helst, med resultatet att kostnadera ökar.

Vi tror istället att det finns mycket kvar att göra när det gäller organisation och arbetsmetoder. Vi vet också att misstag i vården kostar massor av pengar varje år och att långa väntetider leder till ökade kostnader. Jag vill istället fortsätta på den inslagna vägen och jobba systematiskt med en vård med hög tillgängliget, bra kvaliet och stor delaktighet. Det tror jag är en bättre lösning än att öka skattetrycket för östgötarna som redan idag sackar efter i utvecklingen mot andra län och regioner.

Vad säger du? Tror du att höjd skatt i landstinget löser alla problem, eller måste vi jobba på ett annat sätt?

1 kommentar:

  1. Jag tycker att:

    * Kvalitetsarbete är alltid fullständigt nödvändigt. Själv jobbar jag inom IT och ser hur vi har fått slänga ut prestigen och införa peer review av all kod som skrivs, för att undvika regressioner, som gör att kunder och användare (och även utvecklare) blir... milt sagt missnöjda. Det har gjort oss väldigt gott, och är faktiskt ett roligare sätt att arbeta på.

    * Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev är en bra källa till nyheter om lyckat, och misslyckat, kvalitetsarbete inom privat och offentlig sektor. Den borde ligga på varje fikarum i hela vården, för att sprida bra mönster och också nyttan av dem för personalen.

    * Dessutom är kvalitetsarbete ett bra rekryteringsställe. Chefer som kommer från verksamheten tenderar att glömma ekonomin. Chefer som kommer från ekonomiskt håll tenderar att hålla budgeten, men vara brutala mot verksamheten. Chefer som kommer från kvalitetssidan, däremot, kan se hur man prioriterar resurserna för att hålla kunderna så nöjda som möjligt med givna medel. Sånt kvalitetsarbete är dessutom enda sättet att klara neddragningar och fortfarande ha kvar en positiv känsla av att man utvecklar arbetsplatsen. Det finns ett nytt mätbart mål - kundnöjdhet. OCH personalnöjdhet. (Dels för det andra är nödvändigt för det första, och dels för att få med personalen på tåget.)

    * När kvalitetsarbetet är där finns det en mätbarhet. Det kan säga om man behöver mer pengar eller inte, och hur mycket. DOCK måste det kanske till extrapengar för att INFÖRA kvalitetsarbete. Det är inget man kan klistra på på utsidan, det måste till massiva satsningar.

    Och gör man inte såna satsningar kan man inte sitta och säga att "det hjälper ändå inte med mer pengar.", för det vet man inte. Så, se till att lansera en kampanjjäkel och få fart och riktning på saker och ting! :)

    Tycker jag.

    SvaraRadera