söndag 7 mars 2010

Mediavecka...

Veckan som gått känns som en fullständig mediavecka. Har varit något varje dag känns det som. Dessutom lyckades radion att sända en intervju som var gjord för flera veckor sedan, ja så kan det gå.

Frågorna som varit upp den senaste tiden rör till stora delar vårdvalet och de krav som ställs i Vårdvalet mot vårdcentralerna. Vad ska man göra om inte vårdcentralen lever upp de de krav som politken ställt? Och hur ska uppföljningen se ut och vad får det för konsekvenser för personalen? Man kan ju faktiskt reflektera över att media borde ta medborgarnas perspektiv på de här frågorna och ställa frågan varför man inte tidigare har fått en vård i rimlig tid osv. Men de frågorna har lyst med sin frånvaro. Men vem vet de kanske kommer den kommande veckan.


Sedan har en stor del av den gångna veckans debatt handlat om den verksamhetsplan som landstingsstyrelsen fattade beslutade om för Kirugi- och onkologicentrums (KC)räkning. Något som ingår som ett oligatorsikt moment i vår styrmodell. Verksamhetsplanen ska beskriva hur man ska åstadkomma det som man överenskommit med Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN). KC har under flera år dragit över sin budget. Som ägare kan vi inte acceptera det utan har krävt en treårsplan för att man ska komma tillrätta med både sina ekonomiska problem men även problemen med tillgängligheten. I planen som vi fattade beslut om så godkänner landstinsstyrelsen att KC får gå med över 40 miljoner i underskott 2010 och ca 16 mkr i underskott 2011. Vi har alltså i praktiken tillfört över 40 mkr utöver de pengar man redan avtalat om med HSN bara för i år. Trots det måste man vidta en mängd olika åtgärder.

Bland de åtgärderna finns självklart en översyn av läkemedel. Det här har uppmärksammats stort av media. Om landstingsstyrelsen inte godkännt underskottet skulle man ju egentligen ha haft en budget på ca 40 mkr mindre än vad man nu har att röra sig med. I praktiken borde ju det ha inneburit större påverkan på vården än vad som nu är fallet. Men det här är självklart svårt att se.

Ortopedicentrum genomför just nu en motsvarande treårsplan för att komma tillrätta med tillgänglighet och ekonomi och där har vi sett mycket bra reslutlat. Min förhoppning är att vi kommer att se samma effekt på Kiurgi- och onkologicentrums verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar