måndag 16 augusti 2010

Pressträff i Finspång om utvecklingsmöjligheterna för vården

Idag har jag och kommunstyrelsens ordförande i Finspång Denny Lawrot (C) haft en pressträff för att berätta om våra tankar och idéer för hälso- och sjukvården i Finspång.

Finspång är lite speciellt. På sluet av 80-talet och in på 90-talet hade man en egen politsk nämnd i landstinget för just vården i Finspång. Under många år var också Finspång ett av försökskommunerna för Socsam-lagstiftningen där kommunen, landstinget och försäkringskassan jobbade tillsammans. Jag hade förmånen att få vara med i den styrelsen i två mandatperioder.

En av de viktiga frågorna som vi hade uppe på pressträffe idag rörde "lasarettet" i Finspång. En verksmhet med både vårdcentral men också slutenvårdsplatser för rehabilitering, dagkirurgisk verksamhet och röntgen.
Fastigheten är i ganska dåligt skick, en av landstingets fastighetsansvariga myntade för några år sedan begreppet "palliativ fastighetsvård" när det gällde den byggnaden.

För cirka ett år sedan började man göra en ordentlig genomgång av fastigheten för att se vad som gick att räddas och i oktober är man klara. Men redan nu kan man se att det verkar krävas nya byggnader för att kunna bedriva vård. Det här kan ju verka som något jobbigt och svårt, men i Finspång ser man självklart det här som en stor möjlighet. Här finns chansen att ytterligare utveckla samverkan mellan landstinget och kommunen. Om det är så att man inte kan använda stora delar av fastigheten finns också möjligheter att bygga nytt på någon helt annan plats än den som lasarettet ligger på idag, och det skapar också nya möjligheter för kommunen.
Spännande med andra ord. Vi vill ju se till att vi får ett hållbart, hälsosamt, modernt och effektivt ”lasarett” för patienter och personal men också ur miljösynpunkt, som bidrar till utvecklingen av kommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar