måndag 6 september 2010

Vi föreslår att ambulansavgifterna tas bort

PRESSMEDDELANDE
2010-09-06

Landstingsmajoriteten: Vi föreslår att ambulansavgifterna tas bort


- Sedan vi införde avgifter för lågprioriterade ambulanstransporter förra året kan vi konstatera att effekterna inte blivit de vi önskat. Många patienter upplever att det är oklart om man ska betala eller inte och administrationen har blivit krångligare än vi kunde anta, säger Lasse Pettersson (VL), Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Under 2009 beslutade Landstinget i Östergötland att införa avgifter för lågprioriterade ambulanstransporter i Östergötland. Syftet var att minska onödiga transporter genom att styra patienter mot andra, lättare transportformer. På så sätt skulle ambulanserna lättare finnas tillgängliga för de patienter som var allvarligt sjuka.
- När vi införde avgifterna gjorde vi det på den kunskap vi hade för stunden. Nu vet vi mer och känner att det finns anledning att ompröva vårt tidigare beslut. Det har inte styrt om patienterna på det sätt vi avsåg och eftersom administrationen blivit stor kring detta kan vi inte heller se några intäkter till landstinget, säger Christian Gustavsson (M), vice ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ett förslag till att ändra reglerna läggs nu fram till Hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 23 september. Ett avskaffande av avgifterna kan förhoppningsvis komma att gälla redan från 1 oktober.

- Många patienter har drabbats på ett olyckligt sätt som inte varit avsikten. Därför är det bra att nu slopa avgifterna, säger Levi Eckeskog (KD), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar