torsdag 28 januari 2010

Forskning och utbildning - en nödvändighet för vården

I veckan var jag och några representanter från landstinget och Universitetet i Linköping och Hälsouniversitet i Stockholm och träffade våra kollegor från Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet. Frågan som diskuterades var vad vi kan lära oss av varandra när det gäller samverkan mellan just landsting och universitet.

Att få till ett gott samarbete på alla nivåer är en viktig del för att kunna bedriva en framgångsrik forskning och en bra utbildning. Här måste vi gå hand i hand och gemensamt på ett bra sätt kunna visa upp hur man satsar och vilka områden som blir viktiga framöver. Olle Stendahl har ganska nyligen föreslagit i en utredning att man ska bilda ett gemensamt bolag mellan universitete och landstinget för att få kraft i fram för allt den kliniska forskningen. Jag och mina kamrater i landstinget tror inte att det är lösningen. Samverkan och samarbete måste komma till stånd ändå.

Stockholm har självklart betydligt mer pengar att röra sig med än Östergötland, men där har man en modell som synliggör respektive parts insatser och man diskuterar gemensamma visioner och tankar för att få bästa effekt av insatta medel. Här har vi något att titta närmare på från Östergötlands del tycker jag.

Karolinska är mycket framstående när det gäller att få externa medel till sin forskning, något som Östergötland genom åren varit sämre på. Men på senare år har vi ökat våra anslag ganska kraftigt.

Hur man än får sina medel och resurser så kan vi konstatera att forskning och utbildning är en nödvändighet för att vården ska kunna fortsätta att utvecklas. Att vi har ett universitetssjukhus i vårt landsting är en mycket stor fördel som vi ska dra nytta av på bästa sätt. Här finns det inga alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar