söndag 10 januari 2010

Hälso- och sjukvården - en tillväxtmotor för hela regionen

Östergötland har en unik möjlighet att skapa tillväxt och företagande utifrån vår hälso- och sjukvård. Vid Universitetssjukhuset i Linköping bedrivs mycket forskning. Jag vill fortsätta det arbete som vi har påbörjat för att stärka forskningen och hela universitetssjukhuset för att det ska kunna vara det nav för forskning och utveckling som det bör vara.

Universitetssjukhuset i Linköping är en stor tillgång för hela regionen, inte bara för Linköping. Alla drar nytta av att vi har ett sjukhus med spetskompetens, utbildning och forskning. Det kompletterat med en bra hälso- och sjukvård i övrigt i länet ger oss stora fördelar.
Vi ser att hälso- och sjukvårdsbranschen växer allt mer. På många ställen i både Sverige och världen är sjukvårdsverksamhet drivkraften i den regionala utvecklingen. Genom en fortsatt satsning på att knoppa av verksamheter ur forskningen eller genom att skapa spännande möten mellan olika forskningsområden tror jag att vi kan skapa nya växande företag i vår region.

Friskare östgötar
Östergötland behöver växande företag, vi har alldeles för få små och medelstora företag som vill och kan utvecklas. Det gör att länet får in mindre skatt än vad vi borde om vi utnyttjade resurserna rätt. Fler växande företag innebär fler jobb och därmed minskad arbetslöshet. Vi vet också jobb leder till en bättre hälsa. Genom att vi förbättrar möjligheterna till arbete, bra bostäder, en innehållsrik fritid och skapar större möjlighet för människor att påverka sina liv, kan östgötarna bli friskare.

Samarbete och samverkan
Hela länet behöver mer av samarbete och samverkan. Vi måste lära av varandra och inte uppfinna hjulet på nytt. Alla inte kan vara bra på allt utan vi ska dra fördelar av att vi har olika förutsättningar både som människor och som kommuner och städer. Vi måste också på olika sätt samarbeta med andra utanför vårt eget län, det kan gälla sjukvård, kommunikationer eller näringslivsutveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar