För en tid sedan presenterades de öppna jämförelserna för hälso- och sjukvården som tas fram av SKL (Sveriges komuner och landsting). Efter flera år har nu jämförelserna blivit en viktig del i utvärderingen av hälso- och sjukvården.
Självklart är det svårt att mäta sig på ett enkelt och rättvist sätt mellan olika landsting, sjukhus och sjukdomar. Men vad är alternativet? Här finns i alla fall möjligheten att börja ställa frågor om VARFÖR det ser ut på det ena eller andra sättet på ett visst sjukhus eller i ett visst landsting. Jämförelser och redovisningar som är öppna och tillgängliga för medborgarna är idag redan ett krav från patienter och anhöriga. Men jag tror att det kommer att öka allt mer framöver. Tillsammans med en ökad valmöjlighet så kommer också kraven på möjligheter att kunna jämföra det man har att välja mellan.
Tyvärr är det inte alltid så att uppföljningen är så väl utvecklad som man skulle önska. Jag sitter själv i Rikssjukvårsnänmnden där vi fattar beslut om den mest avancerade vården som bedrivs i landet. Man skulle ju kunna tro att det finns massor av bra studier som är jämförbara och mängder av databaser att bara enkelt kunna gå in och mäta av vilken enhet som har den bästa kvaliteten på sin vård, men så enkelt är det inte. Allt för ofta möts vi av att den uppföljning och statistik som finns tillgägnlig inte går att jämföra mellan de olika sjukhusen eller klinikerna.
Här finns det massor att göra. Det kräver mycket samverkan och samarbete för att alla ska komma överens om hur man ska registrera sina resultat. Om man ingte gör det har ingen, varesig professionen eller vi politiker någon användning av resultaten. Och då är det ju ingen nytta med arbetet. Men enda sättet för att få fart på arbetet är att börja att visa det som finns - det är därför Öppna jämförelser är så bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar