måndag 14 december 2009

Kö-miljarden fortsätter

I veckan blev det klart med förhandlingarna mellan Socialdepartementet och SKL om hur kö-miljarden ska se ut för år 2010.

Under all den tid som jag jobbat med hälso- och sjukvårdspolitik har väntetiderna i vården varit ett ständigt problem. Under den förra borgerliga regeringsperioden i början på 90-talet ifördes en vårdgaranti och den fick en stor effekt. Problemet var bara att det endast var ett fåtal diagnoser och åtgärder som ingick i den vårdgarntin. Sossarna lade självklart ner vårdgarantin det första de gjorde när de kom till makten -94. Men efter ett tag så kom frågorna om väntetider i vården upp på agendan igen och klassikern 0-7-90-90 kom till. Men tyvärr har ingen regering och inget landsting riktigt fått något "tryck" i frågan. Förrän i år. I och med beslutet om kö-miljarden så har det verkligen börjat att hända något. Helt plötsligt kan vi se att väntetiderna minskas kraftigt i hela landet. Det kan man följa på www.vantetider.se

Självklart måste en sådan här framgångssaga få en uppföljning. Och mycket riktigt i fredags så blev avtalet mellan SKL och Socialdepartementet klart. Den nya uppgörelsen är en tvåstegsraket där målet för 2010 är att få med alla patienter och åtgärder. Landstingen har jobbat på bra under 2009, jag kan bara konstatera att det avtal som nu är framtaget kommer att kräva ytterligare arbete under 2010 något som är jättebra eftersom det kommer att medföra en högre tillgänglighet för alla patienter. Det är ju självklart att alla ska ha rätt vård i rätt tid - tycker i alla fall jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar