tisdag 1 december 2009

Internationella AIDS-dagen

Idag är det som bekant internationella Aids-dagen. Tyvärr har frågan om Aids och Hiv försvunnit från debatten allt mer de senaset åren. För oss som minns 80-talet så finns fortfarande skräcken och farhågorna kvar när vi hör ordet Aids, kanske på både gott och ont. Vården och medicinerna har förbättrats och utvecklats enormt de senaste decennierna, men ännu är det en dödlig sjukdom som drabbar allt fler.

I Sverige har vi varit ganska förskonade men i många delar världen i övrigt är ju Aids och Hiv i dag nästa folksjukdommar. Den katastrof som Aids medfört för Afrika tror jag inte vi ens kan ana oss till.

Tyvärr styrs mycket av möjligheterna att stoppa denna epedemi i fram för allt Afrika av politiska inspel, synen på vad som är rätt och fel och vad religionen tillåter och inte tillåter har fått ödestigra konsekvenser för miljontals människor.

Jag hoppas att vi nu, när vi snart går in i 2010-talet, är kloka nog att vi ta sjukdomen på allvar här i Sverige. Men att vi har en mer nyanserad bild av de som drabbats än den vi hade på 80-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar