onsdag 11 november 2009

Att vaccinera eller inte vaccinera...

Vaccinfrågan verkar vara den dominerade frågan för allt fler. Kommer ihåg att vi fick en dragning om pandemiberedskapen på ett möte med krisledningsnämnden för mindre än ett år sedan. Vi tittade bara lite konstigt och undrade vad man skulle med en pandemiplan till. Nu vet vi.

Veckan innan midsommar fick jag också det unika uppdraget att beställa vaccindoser till östgötarna, prislapp 54 miljoner! Att vi skulle beställa vaccin till alla var självklart för mig. Att vi skulle kunna göra på något annat sätt var inte att tänka på. Vilket ramaskri det skulle ha blivit om det kommit fram att landstinget bara beställt till 80% av befolkningen, vem skulle i sådana fall bli utan?

Just nu är vaccinationerna i full gång. Det är självklart mycket olyckligt att vaccinet inte har kommit i den takt som det var tänkt, men nu gäller det ju bara att vi utnyttjar allt det vaccin som ändå finns på bästa möjliga sätt. Självklart tycker jag att alla som kan ska vaccinera sig. Det kanske inte i första hand är för sin egen skull men ibland kan man ju faktiskt tänka på andra också. Vår son är på grund av sin sjukdom (leukemi) och sin stamcellstransplantation mycket infektionskänslig. Det finns hur många infektionskännsliga människor som helst. Om man inte vaccinerar sig för sin egen skull så kan man göra det för dem.

Problemet med själva svininfluensan verkar ju dock vara att det är personer som är ganska friska som kan drabbas hårt. Det är något nytt som vi inte är så vana vid.

Influensan har fått mycket uppmärksamhet, kanske oförtjänt mycket, men jag tror att det faktiskt beror på att det är just tillsynes helt friska personer som plötsligt insjuknar och blir dödssjuka snabbt. Det är vi inte vana vid i dagens kontrollerade samhälle.

Nu gäller det dock att göra det bästa av situationen, dvs vaccinera sig så snabbt det finns möjlighet och tvätta händerna ordentligt. Ibland kan man ju faktiskt komma ganska långt med sunt bondförnuft.

1 kommentar: