tisdag 24 november 2009

Vård i tid

Kan nu konstatera att Landstinget i Östergötland har gjort stora framsteg när det gäller tillgängligheten under hösten. Jag vet ju att det är ett stort arbete som ligger bakom och att den satsning som gjordes under hösten har börjat att ge effekt. Men nu ser det ut som att det som är kraven för att kunna få pengar från regeringens "kö-miljard" är inom räckhåll för båda de områden som man mäter. För behandling har vi faktiskt redan klarat målet. Slutmätning sker nu den siste november.

Att vården är tillgänglig vet vi ju alla är något som styr hur vi uppfattar vården. Vi är ju idag så vana vid att kunna få det mesta precis när vi behöver det. Nu för tiden behöver vi ju inte ens sitta och vänta in favoritprogrammet på tv utan kan lugnt gå in på någon webbsida och kolla in favorit serien eller vad det nu kan vara.

Just tillgängligheten har varit ett av dom stora problemen i Östergötland under många år och det avspeglar sig också i förtroendet för vården. Enligt dom Öppna jämförelser som presenterades i går så har just Landstinget i Östergötland problem med förtroendet.

Kö-miljarden kommer att finnas även nästa år. Just nu pågår förhandlingar om hur den ska utformas. Klart är ju att målet för att få pengar kommer att höjas och jag tror också att man kommer att mäta tillgängligheten inom fler områden.

Att mäta, jämföra,följa upp och publicera det för allmänheten kommer att vara det som gäller i framtiden. Med mer och mer information och större valmöjligheter så är det här vägen att gå. Jag tror att vi får en mycket bättre vård med högre tillgänglighet och större kvaliet och som ger möjlighet till en ökad delaktighet på det sättet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar