onsdag 23 december 2009

God Jul!

Jag vill bara önska alla en riktigt god jul. Alla förutsättningar finns ju för en riktig julstämning i alla fall. Så här mycket snö en jul vet jag inte riktigt när det var. Passade på att vara ute med barnen och åka pulka idag och ser fram mot att skidbacken ska öppna snart.

Det här med jul är ju speciellt, särskilt när man har barn eller kanske snarare är barn. Frågan är ju bara hur man ska göra med tomten. Tror dom på det eller inte? Åtta-åringen har nog redan fattat hur det ligger till, men fyra-åringen undrar hur julklapparna egentligen kommer på plats under granen. Och det här med julstrumpan är ju också lite mystiskt. Men den får inte hänga vid sängen, för tänk om tomten ska vara så nära, det är inte bra. Bäst om strumpan hänger på dörrhandtaget istället.

Som tur är så är fyra-åringen rädd för tomten så han får lämna alla julklapparna på trappan och sedan hämtar vi själva in säcken och delar ut dom. Känns tryggast så (och helt klart ett upplägg som man som förälder gillar, ingn jobbig utklädning och inga inköp av kvällstidningar mitt under julfirandet. Perfekt.)

Men samtidigt kan man ju inte låta bli att tänka på alla dom som inte får fira ju hemma eller på det sätt som man hade tänkt sig. Har framför allt under hösten träffat många familjer som nog inte kommer att ha en vanlig jul. Familjer som mist sina sina barn eller som får tillbringa julen på sjukhuset. Det är då man inser att man ska njuta av det man har här och nu.

Hur ni än firar er ju så hoppas jag att ni får en lugn och skön jul och kan njuta av julstämningen!

fredag 18 december 2009

Östergötland klarar kö-miljarden!

Ett stort grattis till alla östgötar och ett stort tack till alla medarbetare inom hälso- och sjukvården för att Östergötland nu har klarat målen som regeringen satt upp för kö-miljarden. Den 30 november var det 9% av patienterna som väntat med är 90 dagar till besök och 8% som väntat med än 90 dagar till behandling inom de områden som mäts och som redovisas i ett pressmeddelande från Landstinget i Östergötland i dag.

Självklart ska man inte vara helt nöjd förrän alla får vård inom 90 dagar men jag skulle vilja säga att det här är historiska siffror. Lanstinget i Östergötland har under många år haft svårt att få ner väntetiderna. Olika insatser har gjorts men i samband med kö-miljarden så har ett samlat grepp tagits och det har givit resultat. Nu gäller det bara att jobba vidare!

Vi moderater vill fortsätta att sätta fokus på tillgängligheten i vården, det är en central fråga för att medborgarna ska känna förtroende för hälso- och sjukvården. Det är också en viktig fråga för att kunna hålla en hög kvalitet i vården.

måndag 14 december 2009

Kö-miljarden fortsätter

I veckan blev det klart med förhandlingarna mellan Socialdepartementet och SKL om hur kö-miljarden ska se ut för år 2010.

Under all den tid som jag jobbat med hälso- och sjukvårdspolitik har väntetiderna i vården varit ett ständigt problem. Under den förra borgerliga regeringsperioden i början på 90-talet ifördes en vårdgaranti och den fick en stor effekt. Problemet var bara att det endast var ett fåtal diagnoser och åtgärder som ingick i den vårdgarntin. Sossarna lade självklart ner vårdgarantin det första de gjorde när de kom till makten -94. Men efter ett tag så kom frågorna om väntetider i vården upp på agendan igen och klassikern 0-7-90-90 kom till. Men tyvärr har ingen regering och inget landsting riktigt fått något "tryck" i frågan. Förrän i år. I och med beslutet om kö-miljarden så har det verkligen börjat att hända något. Helt plötsligt kan vi se att väntetiderna minskas kraftigt i hela landet. Det kan man följa på www.vantetider.se

Självklart måste en sådan här framgångssaga få en uppföljning. Och mycket riktigt i fredags så blev avtalet mellan SKL och Socialdepartementet klart. Den nya uppgörelsen är en tvåstegsraket där målet för 2010 är att få med alla patienter och åtgärder. Landstingen har jobbat på bra under 2009, jag kan bara konstatera att det avtal som nu är framtaget kommer att kräva ytterligare arbete under 2010 något som är jättebra eftersom det kommer att medföra en högre tillgänglighet för alla patienter. Det är ju självklart att alla ska ha rätt vård i rätt tid - tycker i alla fall jag.

lördag 12 december 2009

Öppna jämförelser ger bättre kvalitet

För en tid sedan presenterades de öppna jämförelserna för hälso- och sjukvården som tas fram av SKL (Sveriges komuner och landsting). Efter flera år har nu jämförelserna blivit en viktig del i utvärderingen av hälso- och sjukvården.

Självklart är det svårt att mäta sig på ett enkelt och rättvist sätt mellan olika landsting, sjukhus och sjukdomar. Men vad är alternativet? Här finns i alla fall möjligheten att börja ställa frågor om VARFÖR det ser ut på det ena eller andra sättet på ett visst sjukhus eller i ett visst landsting. Jämförelser och redovisningar som är öppna och tillgängliga för medborgarna är idag redan ett krav från patienter och anhöriga. Men jag tror att det kommer att öka allt mer framöver. Tillsammans med en ökad valmöjlighet så kommer också kraven på möjligheter att kunna jämföra det man har att välja mellan.

Tyvärr är det inte alltid så att uppföljningen är så väl utvecklad som man skulle önska. Jag sitter själv i Rikssjukvårsnänmnden där vi fattar beslut om den mest avancerade vården som bedrivs i landet. Man skulle ju kunna tro att det finns massor av bra studier som är jämförbara och mängder av databaser att bara enkelt kunna gå in och mäta av vilken enhet som har den bästa kvaliteten på sin vård, men så enkelt är det inte. Allt för ofta möts vi av att den uppföljning och statistik som finns tillgägnlig inte går att jämföra mellan de olika sjukhusen eller klinikerna.

Här finns det massor att göra. Det kräver mycket samverkan och samarbete för att alla ska komma överens om hur man ska registrera sina resultat. Om man ingte gör det har ingen, varesig professionen eller vi politiker någon användning av resultaten. Och då är det ju ingen nytta med arbetet. Men enda sättet för att få fart på arbetet är att börja att visa det som finns - det är därför Öppna jämförelser är så bra.

söndag 6 december 2009

Bokhyllor...

Bokhyllor är ett stort problem i vårt hem. Vi har helt enkelt för lite bokhyllor för alla dom böcker som finns. I veckan har det gjorts en ommöblering i bokhyllorna för att få plats med det som man vill ha framme. Det är mannen i familjen som får stå för sorteringen, själv har jag inte så stort behov av att spara på alla böcker som jag har läst.

Det som är kul är ju att kunna låna ut och tipsa kompisar om bra böcker och nya författare som man kanske inte vågat sig på tidigare. Jag håller mig mest till deckare och enklare grejer. Min tumregel är att man ska kunna läsa tre sidor varje kväll och ändå hänga med i handlingen. Men trots att jag inte läser så mycket varje dag så blir det en och annan bok i alla fall. Har alltid någon bok på gång, ibland tröttnar man och bryter med en ny, men så kanske man fortsätter efter någon månad eller så.

För att du också ska få lite lästips så har jag gjort en lista med Boktips, det är självklart bara böcker som jag själv läst och tycker är värda att nämna. Jag har som du ser inte kommit så långt på listan ännu, men jag fyller på med fler titlar vart efter.

Saknar faktist en rikgt bra hemsida om böcker, där man kan söka och få synpunkter osv. har kollat på endel listor, men det blir inte så bra tycker jag. Hum... kanske är en idé till en ny hemsida eller blogg - när man nu ska ha tid med den... nja, tillsvidare får du hålla tillgod med min Boktips-lista.

tisdag 1 december 2009

Internationella AIDS-dagen

Idag är det som bekant internationella Aids-dagen. Tyvärr har frågan om Aids och Hiv försvunnit från debatten allt mer de senaset åren. För oss som minns 80-talet så finns fortfarande skräcken och farhågorna kvar när vi hör ordet Aids, kanske på både gott och ont. Vården och medicinerna har förbättrats och utvecklats enormt de senaste decennierna, men ännu är det en dödlig sjukdom som drabbar allt fler.

I Sverige har vi varit ganska förskonade men i många delar världen i övrigt är ju Aids och Hiv i dag nästa folksjukdommar. Den katastrof som Aids medfört för Afrika tror jag inte vi ens kan ana oss till.

Tyvärr styrs mycket av möjligheterna att stoppa denna epedemi i fram för allt Afrika av politiska inspel, synen på vad som är rätt och fel och vad religionen tillåter och inte tillåter har fått ödestigra konsekvenser för miljontals människor.

Jag hoppas att vi nu, när vi snart går in i 2010-talet, är kloka nog att vi ta sjukdomen på allvar här i Sverige. Men att vi har en mer nyanserad bild av de som drabbats än den vi hade på 80-talet.

tisdag 24 november 2009

Vård i tid

Kan nu konstatera att Landstinget i Östergötland har gjort stora framsteg när det gäller tillgängligheten under hösten. Jag vet ju att det är ett stort arbete som ligger bakom och att den satsning som gjordes under hösten har börjat att ge effekt. Men nu ser det ut som att det som är kraven för att kunna få pengar från regeringens "kö-miljard" är inom räckhåll för båda de områden som man mäter. För behandling har vi faktiskt redan klarat målet. Slutmätning sker nu den siste november.

Att vården är tillgänglig vet vi ju alla är något som styr hur vi uppfattar vården. Vi är ju idag så vana vid att kunna få det mesta precis när vi behöver det. Nu för tiden behöver vi ju inte ens sitta och vänta in favoritprogrammet på tv utan kan lugnt gå in på någon webbsida och kolla in favorit serien eller vad det nu kan vara.

Just tillgängligheten har varit ett av dom stora problemen i Östergötland under många år och det avspeglar sig också i förtroendet för vården. Enligt dom Öppna jämförelser som presenterades i går så har just Landstinget i Östergötland problem med förtroendet.

Kö-miljarden kommer att finnas även nästa år. Just nu pågår förhandlingar om hur den ska utformas. Klart är ju att målet för att få pengar kommer att höjas och jag tror också att man kommer att mäta tillgängligheten inom fler områden.

Att mäta, jämföra,följa upp och publicera det för allmänheten kommer att vara det som gäller i framtiden. Med mer och mer information och större valmöjligheter så är det här vägen att gå. Jag tror att vi får en mycket bättre vård med högre tillgänglighet och större kvaliet och som ger möjlighet till en ökad delaktighet på det sättet.

torsdag 19 november 2009

Föräldrarnas eller barnens försäkring?

Hörde på nyheterna i morse att det ca 80% inte gillar krav på delad föräldraförsäkrning. Själv tycker jag att det måste vara upp till föräldrarna själva att få bestämma i så stor utsträckning som möjligt vem som ska vara hemma med barnen både när de är små och när de är sjuka.

Jag har även förundrats över hur man egentligen ser på försäkringen. Allt fokus verkar vara på föräldrarna, vem ska vara hemma, inte så mycket fokus läggs på barnet.

I vår familj har vi fortfarande massor av dagar kvar att ta ut. Det beror till stor på att jag har kunnat ha barnen med på jobbet när de har varit små. Men framför allt att vi haft bra uppbackning av mor- och farföräldrar som har hjälpt och hjälper oss massor.

När barnet är sjukt får ju någon annan än föräldrarna ta ut vab. Frågan är ju varför det inte skulle kunna vara så även med föräldradagarna? Kanske skulle en liten del av dagarna kunna få tas ut av farfar eller mormor eller en moster? Det är väl faktiskt barnets möjlighet att vara hemma och inte vara på dagis allt för tidigt eller för länge om dagarna som är en av de viktiga delarna med "föräldraförsäkringen"?

Jag förstår att min kära kamrat finansminister Borg går i taket över ett sådant här förslag, för hur mycket tjänar inte staten på sådan som mig och min man som aldrig tar ut alla föräldradagar. Men jag tror att det skulle vara en stor fördel för oss småbarnsföräldrar att ha lite mer alternativ att välja på. Eller vad säger du?

måndag 16 november 2009

Shoppingtips...

Att hitta bra shopping är inte alltid lätt. Tumba Centrum tillhör väl inte de bästa ställena jag varit på. Huddinge Centrum har man ju hunnit med ett antal gånger vid det här laget...

I helgen passade vi på att besöka den ganska nya gallerian K:fem i Vällingby Centrum. Där har man börjat med internetuppkopplingar i provrummen så att man kan ta bilder och blogga direkt från provhytten. En inovation i bloggandets värld. Kanske får åka dit och ta en bild och lägga upp här på bloggen någon dag. K:fem har mest klädbutiker och en stor skoaffär i bottenplan.

Är man däremot lite mer intresserad av inredning så är det nog Sickla Köpentrum som är lite mer intressant, där har bland annat den kända inredningsbutiken Svenssons från Lammhult öppnat sin första Stockhlmsbutik. Har inte hunnit med att besöka butiken än, men Sickla var helt klart trevligt. I både K:fem och Sickla hittar man Best of Brands, en butik med massor av trevliga märken allt från Filippa K till Gant och mitt favvo-märke Tommy Hillfiger, allt med sina egna små avdelningar. Tyvärr så är ju inte behovet av märkeskläder så stort på sjukhus där man måste tvätta allt varje dag, men man kan ju alltid titta!

Om fortsätter vägen vidare mot Nacka så kommer man till Nacka Forum, en galleria som nog uppfyller de flesta kraven, framförallt om man gillar kläder. Bäst är Zara-butiken i nederplan. Lagom stor och med en bra barnavdelning.

Ja, rundturen bland Stockholms shoppingcentra lär väl fortsätta. Just nu går ju shoppingdokumentären om Ullared på femman. Än så länge har jag varesig sett Ullared-dokumentären eller varit där. Av det lilla jag har sett sedan tidigare så tror nog att jag föredrar shopping i lite mer lugna miljöer!:-)Hoppas att du fick några tips,eller så har du kanske egna tips på bra ställen som du kan bidra med.

fredag 13 november 2009

Vad är egentligen bra vård?

Att sjukvården kan göra mycket vet vi nog alla. Men det är nog inte förrän man själv är mitt upp i det som man inser hur imponerande det ändå är. Idag har vi kunnat se de första tecknen på att sonens stamcellstransplantation börjar att ge resultat. För en som är "lekman" så verkar det overkligt vad det egentligen är som händer i kroppen och vad som gör att saker och ting fungerar.

Tittade just på Skavland och professorn Hans Rosling, jag har hört honom förut på något seminarium han är väldigt spännande och intressant. När man hör hur hälso- och sjukvården utvecklats under åren och vad som händer runt om i världen så inser man att det har hänt och händer väldigt mycket bara på några årtionden. Man inser också att sjukvårdens utmaningar hela tiden förändras och att vi därför måste förändra vården utifrån detta. I media pågår just nu en debatt om hur många vårdplatser som är optimalt för det vi ska kunna säga att vi har en bra vård eller ej. Jag tror inte att det är så enkelt att vi kan gå in och räkna sängar på ett sjukhus och på så sätt bedöma om vi har en bra vård eller inte. Den bästa vården är kanske den som ges hemma istället? Eller den vård som vi inte behöver alls efter som vi har varit duktiga på att förebygga sjukdom och ohälsa.

Hälso- och sjukvårdens panorama kommer alltid att förändras, det gäller att vi har medarbetare som klarar av ta tillvara på all kunskap som genereras och att också våga utmana och förändra vården hela tiden. Det gäller även oss som jobbar med sjukvårdspolitik - helt klart en stor utmaning för oss alla. Men jag kan bara konstatera att belöningen vården lyckas är värt det jobbet.

torsdag 12 november 2009

Ett hem hemifrån

I snart en månads tid har jag och min familj haft ett speciellt hem. Dels Huddinge sjukhus så klart, men även Ronald McDonald Hus. Ronald McDonald Hus är ett hem hemifrån. Där bor man i egna rum som påminner om bättre hotellrum. Maten lagar man i köket och tvätten tvättas i tvättstugan. Precis som hemma med andra ord.

Under sommaren statade verksamheten i det fjärde Huset i Linköping. Bidragen för att bygga husen kommer framför allt från olika donatorer. Kanske har du varit med och bidragit genom att stoppa en slat i bössorna som finns vid kassan på McDonalds restaurangerna? Då har du varit med och bidragit till att framför allt barnfamiljer får möjlighet att bo nära sina sjuka barn när de vistas på sjukhus.

Under de här veckorna har jag träffat många barn och föräldrar som varit på Ronald McDonald-huset i olika intervall under 10-15 år. Många har hittat vänner för livet på huset och vi har fått vår frys och kyl påfylld vid flera tillfällen av "grannar" som skänker glasspaket och fiskpinnar vidare till kompisarna på huset när det är dags att åka hem.

Familjernas hemlandsting betalar visserligen en dygnsavgift för alla som är där, men utan frivilliga bidrag och volontäer skulle inte verksamheten fungera. Jag tycker att det känns ganska skönt att det faktiskt finns något som du och jag kan vara med och bidra till på andra sätt än att bara vara passiv och betala skatt.

Kolla in www.ronaldmacdonaldhus.se om du vill veta mer om Ronald McDonald Hus
(Titta särskillt i bildarkivet för Linköpingshuset där jag hade förmånen att vara med på invigningen nu i höst!)

onsdag 11 november 2009

Att vaccinera eller inte vaccinera...

Vaccinfrågan verkar vara den dominerade frågan för allt fler. Kommer ihåg att vi fick en dragning om pandemiberedskapen på ett möte med krisledningsnämnden för mindre än ett år sedan. Vi tittade bara lite konstigt och undrade vad man skulle med en pandemiplan till. Nu vet vi.

Veckan innan midsommar fick jag också det unika uppdraget att beställa vaccindoser till östgötarna, prislapp 54 miljoner! Att vi skulle beställa vaccin till alla var självklart för mig. Att vi skulle kunna göra på något annat sätt var inte att tänka på. Vilket ramaskri det skulle ha blivit om det kommit fram att landstinget bara beställt till 80% av befolkningen, vem skulle i sådana fall bli utan?

Just nu är vaccinationerna i full gång. Det är självklart mycket olyckligt att vaccinet inte har kommit i den takt som det var tänkt, men nu gäller det ju bara att vi utnyttjar allt det vaccin som ändå finns på bästa möjliga sätt. Självklart tycker jag att alla som kan ska vaccinera sig. Det kanske inte i första hand är för sin egen skull men ibland kan man ju faktiskt tänka på andra också. Vår son är på grund av sin sjukdom (leukemi) och sin stamcellstransplantation mycket infektionskänslig. Det finns hur många infektionskännsliga människor som helst. Om man inte vaccinerar sig för sin egen skull så kan man göra det för dem.

Problemet med själva svininfluensan verkar ju dock vara att det är personer som är ganska friska som kan drabbas hårt. Det är något nytt som vi inte är så vana vid.

Influensan har fått mycket uppmärksamhet, kanske oförtjänt mycket, men jag tror att det faktiskt beror på att det är just tillsynes helt friska personer som plötsligt insjuknar och blir dödssjuka snabbt. Det är vi inte vana vid i dagens kontrollerade samhälle.

Nu gäller det dock att göra det bästa av situationen, dvs vaccinera sig så snabbt det finns möjlighet och tvätta händerna ordentligt. Ibland kan man ju faktiskt komma ganska långt med sunt bondförnuft.

Dags att sätta igång

Dags att sätta igång med bloggandet då. Ska kanske tala om för lite folk att jag har en blogg också, kan ju vara en fördel. Mitt liv just nu är ju lite annorlunda, är just nu tjänstledig på deltid för att vara med vår son som har genomgått en stamcellstransplantation på KS i Huddinge. Allt ser än så länge bara bra ut, så vi håller tummarna att det fortsätter så. Men man kan ju inte undgå att följa med vad som händer och sker i media trots att man är på sjukhus mest hela dagarna.

Läste att Anders Borg tror att vi kan se fram mot lite bättre tider. Skönt säger vi i landstingen. Ekomnomin för 2011 och 2012 ser ju inte helt lysande ut i nuläget. Hoppas att vi ganska snart kan se en vändning så att fler människor får jobb och kan vara med och bidra till vår gemensamma välfärd. Hellre det än att höja skatterna. I Östergötland har sossarna aviserat en skattehöjning, dock oklart hur stor. Ska man tro tidningarna så kommer den att landa på en 50-öring för 2011, men själva säger dom inget. För väljarnas skull hoppas jag att dom kan komma med besked åtminstonde innan valet...

måndag 9 november 2009

Välkommen!

Jaha, då är man fast i det här också... som att det inte räcker att hålla ordning på sina inlägg på Facebook och Twitter. Känner ju knappast att jag hinner med dom. Men man kanske kan samordna lite.

Hade tänkt att man kan utveckla en del tankar och funderingar som känns för invecklade för de korta sociala medierna. Ibland behöver man ju faktiskt lite mer plats för att kunna förklara vad man menar. Inte för att tv-journalister osv. fattar det, men allt kan inte sägas med en one-liner.

Jag hoppas att du ska trivas och tycka att mina tankar och funderingar är intressanta. Jag tar även gärna emot synpunkter, kan inte garantera att jag kommer att svara på allt, men det är ändå intressant att se om det är något som väcker tankar hos dig också.

Tänkte nog även blanda lite mellan ämnena, allt är ju inte politk, det finns ju ett liv också! :-)

Men som sagt välkommen - nu kör vi!